Wanneer en waarom stopt de gemeente Rotterdam met de verwijsindex SluiS (23+)?
De gemeente Rotterdam stopt per 1 april 2025 met de verwijsindex SluiS voor volwassenen (23 jaar en ouder). Deze beslissing is genomen in het kader van de noodzakelijke bezuinigingen en naar aanleiding van het besluit van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de Verwijsindex Risicojongeren uit de Jeugdwet te schrappen. Zodra deze wetswijziging is doorgevoerd, naar verwachting medio 2026, vervalt de wettelijke verplichting voor het gebruik van SISA, de verwijsindex voor jongeren.
Tot wanneer kan ik signaleren in SluiS?
U kunt signalen invoeren in SluiS tot en met 31 maart 2025. Tot en met die datum kunnen er nog matches ontstaan met andere organisaties, en kunt u zien welke organisaties betrokken zijn bij uw cliënt. Vanaf 1 april 2025 wordt SluiS afgesloten en is het systeem niet meer toegankelijk.
Wat gebeurt er met de gegevens in SluiS na het stoppen?
Na het stoppen van SluiS op 1 april 2025 worden alle gegevens in het systeem volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) behandeld. Dit betekent:
Vanaf 1 april 2025 worden er geen nieuwe gegevens meer toegevoegd of verwerkt.
De bestaande gegevens, zoals contactinformatie van professionals, afgegeven signalen, NAW-gegevens van cliënten en gekoppelde instanties, blijven alleen opgeslagen zolang dat nodig is volgens de bewaartermijnen in de Archiefwet.
Zodra deze bewaartermijnen zijn verlopen, worden alle gegevens definitief en veilig vernietigd.
Is er een alternatief of komt er een nieuw systeem voor SluiS?
Op dit moment is er geen alternatief beschikbaar voor SluiS, en er zijn geen plannen of ontwikkelingen in gang gezet voor een vergelijkbaar systeem.
SluiS stopt. Gaat SISA wel door?
Ja, de gemeente Rotterdam blijft SISA uitvoeren zolang de wettelijke verplichting (naar verwachting tot medio 2026) daarvoor geldt. Op dit moment werkt de Rijksoverheid aan een wetswijziging om de Jeugdwet aan te passen.
Wilt u de landelijke ontwikkelingen rondom de verwijsindex voor jeugd volgen? Kijk dan hier.
Ik ben aangesloten bij SISA. Verandert er iets? Kan ik jeugdigen blijven signaleren?
Nee, er verandert niets aan uw aansluiting bij SISA. U kunt gewoon jeugdigen van 0 tot 23 jaar blijven signaleren in SISA zoals u gewend bent.
Ik heb een contract met de gemeente waarin staat dat mijn organisatie moet aansluiten op SISA en SluiS. Wat betekent dit?
De gemeente neemt contact op met organisaties waarvoor deze verplichting geldt. In overleg wordt de eis om aangesloten te zijn op SluiS uit het contract gehaald. Dit betekent dat uw organisatie vanaf 1 april 2025 niet langer verplicht is om SluiS te gebruiken. De verplichting om aangesloten te zijn op SISA blijft wel bestaan. De contractmanagers van de gemeente Rotterdam zijn op de hoogte van deze wijziging en kunnen u hierbij verder helpen.
Ik ben toegetreden op het Convenant SluiS. Moet ik een officiële uittreding ontvangen vanwege contracten met de gemeente?
SluiS stopt per 1 april 2025, en de gemeente Rotterdam zal het Convenant SluiS beëindigen. Uw organisatie ontvangt hierover ruim van tevoren een schriftelijke bevestiging.
Let op: uw aansluiting bij SISA blijft wel actief, omdat dit onder een ander convenant valt. Het stoppen met SluiS betekent dus niet automatisch dat u ook stopt met SISA.
Heeft u vragen?
Stuur dan een e-mail naar infosluis@rotterdam.nl met als onderwerp “Afbouw SluiS”.