Samenwerken begint bij jou!

In mei 2017 startte de gemeente Rotterdam de pilot Sluitend Samenwerken 0-100 jaar, afgekort SluiS. SluiS gaat over communiceren en samenwerking zoeken tussen organisaties en instellingen, die betrokken zijn bij burgers waar zorgen over zijn. Wij spraken Emy, benoemd tot SluiS-wachter voor het Centrum voor Dienstverlening (CVD), en aangesloten bij de Denktank SluiS.

SluiS helpt bij opstarten samenwerking

Sinds de overgang naar de WMO in 2015 moesten alle hulpverleningsorganisaties elkaar weer zien te vinden. Vanuit de praktijk bleek dat de samenwerking tussen organisaties niet altijd vloeiend verliep. Men kon elkaar moeilijk bereiken en wist niet wie er nog meer betrokken was bij een cliënt. Daardoor gingen professionals langs elkaar heen werken. Maar juist door samen te werken kun je de cliënt de hulp bieden die hij nodig heeft. SluiS is een mooi instrument dat helpt bij het opstarten van de samenwerking. De hulpverlening blijft natuurlijk bij de professional, want die is er voor verantwoordelijk dat de samenwerking goed verloopt.

Pak problematiek bij de wortel aan

Rotterdam is goed bezig, maar het kan altijd beter! Met een aantal behandelaren verloopt de samenwerking goed. Maar er zijn ook praktijksituaties, waarbij het contact krijgen traag verloopt en de samenwerking moeizaam op gang komt. Volgens Emy komt dit doordat professionals gewend zijn om op hun “eigen eilandje” te blijven. Zij zijn onvoldoende systeemgericht. Hulpverlening moet gericht zijn op het gehele systeem van een cliënt. Partner, kinderen, familie en vrienden moeten meegenomen worden om een totaalbeeld te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat bij problematiek van een kind 30% voortkomt uit kind zelf, 70% komt voort uit het systeem dat om een cliënt heen hangt. Door systeemgericht te werken, kom je bij de bron van de problematiek en kan deze bij de wortel aangepakt worden.

Overzicht van betrokken professionals

Emy omschrijft SluiS als “een cadeau” voor professionals. Waar nu veel tijd wordt besteed om erachter te komen wie er betrokken is bij een cliënt, kun je met SluiS direct een overzicht krijgen. Het CVD heeft ervoor gekozen om SluiS te gebruiken voor al hun cliënten, aangezien cliënten vaak voordat zij bij CVD terecht komen, al een heel voortraject hebben gehad.

Het CVD neemt graag de verantwoordelijkheid als match-regisseur op zich, omdat zij snel wil schakelen met betrokken professionals en wil doorpakken ten behoeve van de cliënt. Door open en transparant met elkaar te communiceren, wordt er op een prettige manier multidisciplinair samengewerkt.

De meerwaarde van samenwerken:

Dat de Kredietbank Rotterdam deelneemt aan SluiS vindt Emy een grote meerwaarde. Bij veel cliënten is er sprake van financiële problematiek en dan is het fijn om korte lijntjes te hebben met de Kredietbank.

Escalatie voorkomen

Een ander voorbeeld dat het belang van vroegtijdig samenwerken onderstreept, gaat over een man die sinds ongeveer een jaar begeleid wordt door het CVD. Onlangs zorgde hij voor grote geluidsoverlast in zijn wijk. De cliënt had hier tijdens de begeleiding helemaal niks over gedeeld en van andere betrokken instanties was geen signaal binnengekomen. Uiteindelijk kwam er een signaal vanuit het wijkteam. Inmiddels is de situatie echter zodanig geëscaleerd, dat de cliënt dakloos dreigt te raken. De betrokken partijen zijn het wijkteam, wijkagent, politie, woningbouwverenging en een psychiatrisch behandelaar. Als we eerder een signaal hadden gekregen van een van de betrokken partijen, dan hadden we dit besproken tijdens de hulpverlening. Nu zijn de gevolgen verschrikkelijk!

Openheid en transparantie

Professionals hebben te maken met handelingsverlegenheid. Angst om te handelen, dat de cliënt geen toestemming geeft, of bang om de vertrouwensband te beschadigen. Emy probeert die handelingsverlegenheid weg te nemen door professionals te trainen. Belangrijk is dat professionals niet spreken van een melding. Het gaat in SluiS niet om een melding maar een “signalering”. Tevens informeer je de klant over de meerwaarde van SluiS. De professional is er voor de cliënt en neemt hem mee in het eventueel uitwisselen van informatie. Het motto is: “openheid en transparantie”.

Door open met elkaar te communiceren, durven te benoemen wat je ziet en met elkaar te delen zullen we ver komen. Emy adviseert deelnemende organisaties elkaar uit te nodigen tot contact. Samenwerken begint bij ons!

 

Emy Babic begon 7,5 jaar geleden bij het CVD als ambulant maatschappelijk werker, waarna zij doorstroomde als intaker en inmiddels is zij 2,5 jaar werkzaam als werkbegeleider van twee teams; Teams Zuid West en Noord Midden. Tevens is Emy aandachtsfunctionaris huiselijk geweld voor het gehele cluster van het CVD. Naast haar werkzaamheden bij het CVD geeft zij empowermenttrainingen aan slachtoffers van huiselijk geweld en aan kinderen van 4 tot 12 jaar.